قرنهاست که انسان دریافته با خشک کردن میوه میتوان خصوصیاتی مانند ماندگاری آن را افزایش دهد. مصرف این میان وعدهی طبیعی شیرین، انتخابی مغذی و عالی است. میوه خشک یا چیپس میوه مانند محصولات میوی شاپ با حفظ ویژگیهای تغذیهای میوه، بسیار خوشمزه بوده و به راحتی در سفر مصرف میشود. هرچند یکی از دلایل خشک کردن میوه، افزایش ماندگاری آن است اما خود میوه خشک قبل از اینکه غیرقابل مصرف شود چقدر دوام میآورد؟ یا به عبارت دیگر، ماندگاری میوه خشک چقدر است؟ آیا این خوراکی به عنوان یکی از غذاهای فضانوردان میتواند برای همیشه سالم بماند؟ پاسخ این سؤال را در ادامه این مطلب بخوانید.
میوه خشک؛ غذایی ماندگار در طول تاریخ

فرآیند خشک کردن میوه ممکن است باعث شود میوهها برخی از مواد مغذی خود را از دست بدهند. ویتامینهای A، B و C معمولاً بیشترین تأثیر را در این کاهش داشته و پس از آن برخی از مواد معدنی کاهش پیدا میکنند. با این حال، در بیشتر موارد، میوههای خشک بیشتر مواد مغذی خود را حفظ میکنند. همچنین تمام محتوای فیبر خود را نیز حفظ کرده که آنها را برای هضم و حفظ نظم بسیار مفید میکند.
طبق نظر مورخان و باستان شناسان، میوهها در ابتدا در فرهنگهای بومی برای حفظ خصوصیات فصلی خود خشک میشدند. قدیمیترین شواهد باستان شناسی از میوههای خشک را میتوان در بین النهرین یافت که به ۲۰۰۰ سال قبل از میلاد باز میگردد. میوههایی مانند زردآلو خشک، سیب، توت فرنگی، آناناس، انار، انجیر، کشمش و خرما اغلب در مراسم مذهبی استفاده میشد و یا به طور معمول به عنوان میان وعده مصرف میشد.
مصریان باستان نیز از میوههای خشک در مراسم مذهبی استفاده میکردند و آنها را به عنوان پیشکشی برای خدایان خود هدیه میکردند.
امروزه و با پیشرفت تکنولوژی، ما به انواع میوه خشک در سراسر جهان دسترسی داریم. با اینکه چیپس میوه هنوز به طور گسترده برای مصرف به عنوان میان وعده استفاده میشود اما برای افزودن طعم و بافت به سالاد یا محصولات نانوایی و شیرینیجات مانند کلوچه یا نان نیز محبوب شده است. همچنین به عنوان جایگزینی سالم برای قند و یا برای کسانی که میخواهند نوشیدنی شیرینی بدون شکر اضافه شده یا شیرینکنندههای مصنوعی استفاده کنند، به کار میرود. به همین دلیل، بسیاری از افراد به میزان قند میوههای خشک فکر میکنند.
آیا میوه خشک تاریخ انقضا دارد؟
میوههای خشک را به دلیل داشتن خصوصیاتی میتوان برای مدت بسیار طولانی نگهداری کرد. حتی اگر آنها را در کابینت نگهداری کنید. البته معمولاً توصیه میشود که کیسههای باز شدهی میوه خشک را حتی زمانی که پس از مصرف مقداری از آن، به درستی بسته شده باشد، در یخچال قرار دهید. البته با نگهداری مناسب، میتوانید ماندگاری میوه خشک در بستههای باز شده را افزایش دهید و آنها را حتی تا یک سال نیز در انبار یا کابینت نگهداری کنید. اگر در یخچال نگهداری شوند، ماندگاری آنها تا دو سال نیز میرسد.
ماندگاری میوه خشک
میوه خشک لوکس بستهبندی شده در صورت نگهداری مناسب میتواند از ۶ ماه تا یک سال دوام بیاورد. برخی از میوهها، مانند زردآلو خشک و کشمش، به دلیل رطوبت پایینتر، ماندگاری بیشتری نسبت به بقیه دارند. اگر پک میوه خشک لوکس در یک ظرف در بسته در مکانی خنک و تاریک نگهداری شود، عمر مفید آن میتواند ۱ تا ۲ سال افزایش یابد. بهتر است میوه خشک را پس از باز کردن بسته بندی، ظرف ۶ ماه مصرف کرده تا بهترین طعم و بافت را داشته باشید. اگرچه ممکن است بعد از این مدت، مصرف آن همچنان بیخطر باشد.
ماندگاری میوه خشک که به صورت خانگی درست شده بسته به شرایط نگهداری و نوع میوه معمولاً ۶ ماه تا ۱ سال است. اگر این میوه در یک ظرف دربسته در یک مکان خنک و تاریک نگهداری شود، میتواند ۱ تا ۲ سال دوام بیاورد. تعیین مدت ماندگاری میوه خشک به دمای نگهداری نیز بستگی دارد. در جدول زیر نگهداری چند نوع میوه خشک در سه دمای مختلف بررسی شده است.
نوع میوه خشک | در انبار | در یخچال | در فریزر |
پک میوه خشک لوکس بازشده | ۳ تا ۶ ماه | ۶ تا ۱۲ ماه | یک سال |
کشمش | ۶ تا ۱۲ ماه | ۱ تا ۲ سال | نامحدود |
زغال اخته | ۶ تا ۱۲ ماه | ۱ تا ۲ سال | نامحدود |
زردآلو خشک | ۶ تا ۱۲ ماه | ۱ تا ۲ سال | نامحدود |
خرما خشک | ۳ تا ۱۲ ماه | ۱ تا ۲ سال | نامحدود |
آلو خشک | ۶ تا ۱۲ ماه | ۱ تا ۲ سال | نامحدود |
انجیر خشک | ۳ تا ۱۲ ماه | ۱ تا ۲ سال | نامحدود |
چیزی که در نگهداری میوه خشک اهمیت زیادی دارد، این است که همیشه علائم فساد مانند کپک، تغییر رنگ یا بوی آن را بررسی کنید.
چگونه بفهمیم که ماندگاری میوه خشک تمام شده است؟
وقتی در آشپزخانه هستید، باید همیشه مراقب غذایی باشید که خراب شده است. خوردن غذاهایی که از بین رفتهاند میتوانند باعث بیماری شوند. از آنجایی که مسلماً نمیخواهید مسمومیت غذایی یا ناراحتی معده را تجربه کنید، باید به خاطر داشته باشید که هنگام استفاده از میوههای خشک به چه نکاتی توجه کنید.
ظاهر میوه خشک
بسته به این که چه چیزی باعث از بین رفتن میوه خشک شما شده ممکن است متوجه شوید که میوه خشکی که دوران طراوت اولیهی خود را پشت سر گذاشته به شکل یکی از این موارد است:
- رنگ پریده یا کدر
- کپک زده
- لزج
- هر تغییر رنگ دیگری که مشکوک به نظر برسد
این میوه ممکن است تیرهتر یا روشنتر از آنچه باید باشد به نظر برسد. اگر با نگاه کردن به ظاهر مطمئن نیستید که میوه از بین رفته است یا نه، آن را بو کنید.
بوی میوه خراب خشک
اگر با بو کردن به دنبال خرابی در میوه خشک میگردید، باید مراقب بوی تخمیر شده یا ترش یا هر بوی نامطبوع دیگری که از ظرف یا کیسه میآید، باشید.
به یاد داشته باشید که بسته به علت از بین رفتن میوه خشک شما، نوع بو ممکن است متفاوت باشد. بنابراین اگر متوجه شدید که میوه آنطور که فکر میکنید بو نمیدهد، احتمالاً از بین رفته است.
همچنین اگر بوی میوه محو شده است، جای نگرانی نیست. اگر از ظرفی غیر دربسته از هوا استفاده شود، ممکن است مقداری از بو و خصوصیات میوه از بین برود.
طعم میوه خشک
در نهایت اگر با این علائم متوجه نشدید، میتوانید کمی از میوه را بچشید. این کار باید آخرین راهحل باشد و اگر فکر میکنید میوه قبل از رسیدن به این مرحله از بین رفته است، بهتر است مزهی آن را امتحان نکنید.
با چشیدن میوه اگر هرگونه طعم تلخ یا ترش غیرمعمولی احساس کردید، نگران خراب شدن آن باشید. میوههای خشک معمولاً باید شیرین باشند.
طریقه نگهداری چیپس میوه

۱. شرایط نگهداری
ماندگاری میوه خشک به شرایط نگهداری از آن بستگی دارد. میوه خشک را باید در جای خشک و خنک و دور از نور مستقیم خورشید نگهداری کنید. هر گونه گرما و رطوبت میتواند باعث تخریب سریع میوه شده و منجر به از بین رفتن طعم، بافت و مواد مغذی آن شود.
۲. میوه خشک را در چه ظرفی نگهداری کنیم؟
برای افزایش ماندگاری میوه خشک بستهبندی آن درون یک ظرف بدون ورود هوا ضروری است. اگر میوه خشک را به صورت فلهای خریداری میکنید، بهتر است که آن را به شیشههای دربسته یا کیسههای پلاستیکی زیپدار انتقال دهید تا برای مدت طولانیتری تازه بماند. حتی میتوانید میوههای خشک را برای ناهار و میانوعده آماده کنید.
۳. نگهداری در یخچال یا فریزر
برای نگهداری طولانیتر، میتوانید میوههای خشک شده را در یخچال یا فریزر نگهداری کنید. میوههای خشک در یخچال نگهداری میشوند تا ۶ ماه بیشتر از زمان ماندگاری اولیه خود باقی بمانند.
مدت زمان نگهداری میوه خشک در فریزر
میوه خشک در فریزر میتواند تا ۱ سال یا بیشتر تازه بماند. البته قرار دادن میوههای خشک در یک ظرف دربسته در فریزر به شما این امکان را میدهد که آن را برای مدت نامحدود نگهداری کنید.
روش نگهداری میوه خشک در فریزر
اطمینان حاصل کنید که در یک ظرف دربسته و بدون هوا قرار داشته و هنگامی که آماده استفاده هستند، قبل از باز کردن صبر کنید تا به دمای اتاق برسند.
کلام آخر
انواع میوه خشک لوکس میتواند ۶ ماه تا ۲ سال سالم بماند. برای اینکه از خواص میوههای خشک بهرهمند شوید، باید از این خوراکیهای مقوی و انرژیزا به روشهایی که در این مطلب توضیح دادیم، نگهداری کنید.